De Gemeente Hattem staat voor een uitdaging bij het Groene Icoon, waar zorgen toenemen over de halfverharding. Zowel ondernemers als de lokale overheid uiten teleurstelling over de huidige staat van het plein. Het college bevestigt dat de situatie onacceptabel is, maar verkiest de producent eerst de kans te geven om het euvel te verhelpen.
Ondernemers rond de De Open Poort-kerk ondervinden dagelijks overlast van de kleiachtige bodem die bezoekers in omliggende panden meebrengen. De ontbrekende oplossing baart zorgen en ergernis, omdat er nog geen duidelijk plan van aanpak is.
Wethouder Siderius benadrukt het belang van een ordelijk proces in deze kwestie: 'Het is essentieel dat we de producent de kans geven om het probleem te herstellen. Als we dit nalaten, staan we later als gemeente met lege handen.' De vertraging wegens deze aanpak zorgt echter voor grote frustratie bij ondernemers die dagelijks met de gevolgen worden geconfronteerd.
Het project De Groene Icoon heeft veel bakstenen vervangen door groen, maar de halfverharding die in december werd aangelegd, bleek door regenval zachter dan verwacht. Deze verzachting heeft geleid tot modderige toestanden en vervuiling van omliggende winkels en andere panden.
Hoewel Wethouder Koen Castelein de situatie erkent, benadrukt hij dat de gemeente gebonden is aan de aanbesteding: 'We hebben de uitvoerder de kans te geven om het probleem op te lossen. Voor nu is dit het maximale dat we kunnen doen.' Ondernemers hebben een alternatieve oplossing voorgesteld, overhandigd aan de projectleider, die in een latere fase worden overwogen zullen nadat er extra bindmiddel is aangebracht om de omstandigheden te verbeteren. Intussen wordt gekeken naar manieren om overlast zoveel mogelijk te beperken.